ОБЕРЕЖНО, ОТРУЙНА РОСЛИНА!

Дата: 31.07.2018 16:22
Кількість переглядів: 317

 

Фото без опису            Борщівник Сосновського - багаторічна рослина родини окружкових (Apiaceae) походить з Кавказу. Наприкінці 1940-х років рослина вирощувалась як силосна культура для годування худоби, але корови поїдаючи його, давали молоко з гірким присмаком, яке ставало непридатним для споживання, тому запроваджену культуру з часом перестали використовувати. Розростання борщівника стало катастрофою в колишніх місцях вирощування через визрівання значної кількості насіння і значного його розповсюдження.

Борщівник Сосновського має токсичну дію, прозорий водянистий сік при контакті зі шкірою викликає малопомітне подразнення, але під дією сонячного проміння в соці активуються токсичні речовини, які підвищують чутливість шкіри та викликають опіки схожі на термічні. Для них характерне почервоніння та водянисті пухирі. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань.

Заходи боротьби:

Механічні методи. Разове викошування чи зрізання є малоефективним заходом, оскільки рослина відростає заново та починає квітнути, відростають нові зонтики, навіть після декількох скошувань. В результаті, суцвіть з насінням може стати ще більше, за 1—2 тижні починають рости нові пагони і через 3 тижні ефект від разового викошування зникає. Систематичне скошування, перерізування коренів на глибині 10—15 сантиметрів забезпечує знищення рослини. Оскільки розмножується борщівник тільки за допомогою насіння, слід не допускати появи квітконосів. Пам'ятайте, що навіть на скошеній рослині насіння має здатність дозрівати. Викопування товстих коренів добре допомагає в знешкодженні рослин на городі. Працюйте з рослиною тільки в щільному одязі, окулярах і гумових рукавичках.

Хімічні методи. Хімічні методи боротьби включають використання гербіцидів.

Запобіжні заходи:

  • Не торкайтесь до оманливо м'якого листя борщівника Сосновського оголеними руками!
  • Не дозволяйте дітям зривати листя борщівника чи бавитись ним.
  • Попереджайте про небезпечну рослину своїх і чужих дітей, дорослих.
  • Не використовуйте листя борщівника як серветки, ніколи не витирайте ним руки чи ноги.

Лікування опіку від борщівника проводиться виключно після звернення за медичною допомогою. Опіки від цієї рослини не лікуються, як звичайні, наприклад, окропом, при лікуванні уражень рослинними отрутами, зокрема, борщівником, застосовуються зовсім інші методи лікування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь